Koninkpaarden en paling

Ik heb altijd een fiets aan boord. Niet alleen om naar de dichtstbijzijnde winkel of terrasje te kunnen fietsen, maar ook om lekker een stukje te fietsen en de omgeving op land te verkennen. Zeewolde is een ideale plek om met de fiets op pad te gaan. Het fietsknooppuntensysteem voert mij door het Horsterwold, het grootste loofbos van Europa. Ik ontdek een heel bijzondere plek, de Stille Kern. Staand op een berg had ik een prachtig uitzicht over een groots natuurgebied met runderen en Koninkpaarden.

Ik maak graag lange tochten en fiets helemaal door naar de Eemhof. Daar pak ik de pont naar Spakenburg en fiets van daaruit weer terug via Ermelo. Heerlijk over de oude dijk, ik passeer twee monumentale stoomgemalen. Bij Nulde stop ik even bij de vogelkijkhut. Geweldig om te zien hoeveel vogels er in Delta Schuitendijk bivakkeren. Vanuit Ermelo steek je met het pontje zo weer over naar Zeewolde. Met mij een hoop scholieren; zij zijn op het oude land naar school geweest. De sfeer is goed, het voelt alsof ik naar een eiland vaar. Zoveel afwisseling van landschappen en leuke stadjes is verrassend. Het is of ik twee dagen weg geweest ben.

Met de boot vaar ik verder noordwaarts. Onderweg passeer ik Harderwijk, een sfeervol Hanze- en vestingstadje. Het is leuk om hier even een boodschap te doen en op de boulevard een lekkere visje te eten. Het uitstapje naar het Dolfinarium stel ik uit tot mijn kleinzoon weer eens met me mee vaart.

Auteur: Bram

Ik ben Bram, 62 jaar. Samen met mijn hond kies ik graag het ruime sop van de Nederlandse wateren. De Randmeren? Daar blijf ik naar terug komen, zoveel te zien en te beleven.

route

Zeewolde – Horsterwold – de Stille Kern – Eemhof – Spakenburg – Ermelo – Schuitendijk – Zeewolde – Harderwijk