Historie

historische steden, gemalen
en het nieuwe land

Actie

Rust&natuur

Genieten

Blogs

Aanvankelijk werd er heel sceptisch aangekeken tegen de inpoldering van de Zuiderzee. Maar na de watersnoodramp van 1916, berucht vanwege de stormvloed en de onmetelijke schade aan de dijken, werd de noodzaak om de kwetsbaarheid van Nederland aan te pakken voor iedereen duidelijk. In 1918 nam de overheid het plan “Lely” aan, waarmee de inpoldering van de Zuiderzee en de aanleg van de IJsselmeerpolder vorm konden krijgen.

Oud en nieuw land raken elkaar aan de Randmeren.

Flevoland, omringd door water, is een typische Nederlandse polder met lange stranden, uitgestrekte natuurgebieden, bijzondere architectuur en bekende attracties.

Aan de andere kant ligt het oude land, de Veluwe, het Gooi en de IJsseldelta. Daar vind je de sporen van een rijke historie, van handel en visserij. Er zijn veel verhalen te vinden, van vissers en handelaars, van waterwerken en pioniers

Visserij op de Zuiderzee

In de havens van de voormalige Zuiderzee lagen vroeger botters. Deze houten platbodems werden gebruikt voor de visvangst. Kenmerkend voor botters zijn de bruine zeilen. Deze kleur komt van bewerking met een bepaalde kleurstof die het doek moet beschermen tegen de invloeden van weer en water. Die botters van toen vind je nog steeds in de havens van Spakenburg, Huizen, Elburg, Harderwijk. Tegenwoordig worden ze o.a. ingezet voor adembenemende vaartochten, een aanrader! Ook boeiend is een bezoek aan een van de musea.

Rond 1900 werd in de steden en dorpen rond de Zuiderzee een goede boterham verdiend met vissen. Veel bewoners van nu kennen nog de familieverhalen van opa’s en ooms die visten op de Zuiderzee en vaak dagenlang van huis waren. Na de inpoldering verdwenen de botters en was het gedaan met de visserij. Werven werden gesloten, de rokerijen gingen op de fles. Daarmee dreigde de vakkennis te verdwijnen. Tegenwoordig houden vrijwilligers het cultuur-historisch erfgoed in leven, de botters, de werven en hier en daar een rokerij. De kennis en het vakmanschap wordt zo doorgegeven aan volgende generaties.

Het Nieuwe Land

Fascinerend polderland
Elke stap die je in Flevoland zet is uniek. Je loopt namelijk op wat ooit de zeebodem was. Een eeuw geleden stond je hier zes meter onder de zeespiegel met boven je hoofd de ruige golven van de toenmalige Zuiderzee. Eén van de meest gewaagde ideeën om van zee land te maken -de Zuiderzeewerken- komt in 1891 van ingenieur Cornelis Lely. Duizenden arbeiders startten met het zware handwerk om de grootste polder ooit te creëren. Met de ingebruikname van de dijk Enkhuizen – Lelystad in 1975 is de voltooiing een feit.

Revolutionaire kunst en architectuur
Niet alleen de transformatie van water naar land is ongekend in Flevoland. De revolutionaire stedenbouw, moderne architectuur en fascinerende landschapskunst zullen je eveneens verbazen. Bepaalde delen van de steden Almere en Lelystad zijn tentoonstellingen op zich en bieden een explosie van architectonische hoogstandjes. Rem Koolhaas en andere wereldberoemde architecten zijn hier verantwoordelijk voor. Nergens in de wereld vind je ook zoveel prachtige landschapskunstwerken bij elkaar als in Flevoland. Op plekken waar je het niet verwacht zijn ze ineens daar.

Meer weten over het ontstaan van de polders en de verhalen van de pioniers? Dan kun je terecht bij het Nieuwland Erfgoedcentrum of lees de verhalen op ‘Flevolands Geheugen’.

 

Klik hier

Beleef de Hanzesteden

De nederzetting Herderewich kreeg in 1231 stadsrechten en werd hiermee de eerste stad van de Veluwe. Harderwijk werd (als Ardroick) vermeld op een zeekaart uit 1339, die door zeevaarders uit Zuid-Europa werd gebruikt. Met name in de veertiende eeuw was Harderwijk zeer actief in het Hanzeverbond.

De Hanze was een verbond van handelaars om gezamenlijk handel te drijven en elkaar te helpen en te beschermen tijdens de vaak gevaarlijke handelsreizen. Veel steden hadden zulke groepen kooplieden, soms wel vijf per stad. Uiteindelijk gingen de steden een organisatieverband aan, die bekend staat als de Hanze. Op het hoogtepunt waren zo’n 150 steden lid. De Hanze zijn van de 13e tot de 18e eeuw van betekenis voor de handel. Ook het Randmerengebied is rijk aan Hanzesteden. Naast Harderwijk vindt je er ook Elburg, Hattem, Zwolle en Kampen die het verleden laten herleven.

 

Visit Hanzesteden.nl

voorbeeld-icoonOntdek meer
op de kaart