Van eiland naar eiland op de Randmeren

Eiland per sloep winnaresZonder file naar een rustig strandje rijden of met een boot eilandhoppen naar onbewoonde isola’s? Dat kan; jawel, in Nederland. Op een luie, warme nazomerdag leverde ik mijn winnende voucher in en trokken we de Randmeren op met een dag-sloep inclusief picknick. De wijde wereld ligt om de hoek.

Comes rain, comes shine, las ik laatst in een KLM-magazine tijdens een vlucht naar Rome. Grappig, dat is volgens het reismagazine een typisch Nederlands ding. Afgelopen zomer besloot ik mij meer in Holland als vakantieland te verdiepen. Die Chinezen komen toch niet voor niets deze kant op? Toegegeven, een beetje reizen over de grens doen we allemaal graag. Nederland is ook een prachtjuweeltje. Het gebeurt vaak gewoon, om de hoek.

In de prijzen
Zo reed ik afgelopen zomerperiode als Amsterdamse met een VW-busje mee de Oostvaarder dijk in Flevoland op. Ontelbare watervogels vlogen aan me voorbij en ik leerde over de eigen Big Five aan de groene Oostvaarder plassen. Of wat dacht je van een nachtsafari bevers spotten en struinen door de Bollenstreek? Geen zin om in de file te staan bij strandweer? Het gebeurt gewoon 15 minuten rijden verderop in Muiderberg; een prachtig zandstrand met een leuke Hollandse strandtent. Bij Randmeren.com viel ik zelfs in de prijzen: een dag-sloep met picknick op de Randmeren.Eiland picknickmand

Op een mooie tropische dag in september besluiten we dan ook om te gaan eilandhoppen en zwerven. Doen wat de meeste dutchies doen: naar buiten gaan en het zonnetje volop voelen schijnen. Nederland is waarschijnlijk al terug van vakantie. Als freelance journalisten kunnen wij best onverwacht een dagje vrij nemen.

Bij aankomst bij de Jachthaven Naarden ontvangen we een goed gevulde rieten picknickmand met een heerlijke fles Prosecco. Mijn zomerdag kan nu al niet meer stuk. We turen en turen over boten heen in de haven. Het is zoeken naar onze boot. Dan zien we een grote, riante dag-sloep in de zon schitteren. Daar is-ie, en niet zo maar eentje; ‘t is een enorme zwarte luxe sloep geschikt voor zeker 15 man…. Gooisch genieten vandaag? Motor aan en weg zijn we met Splash 02.

Vakantiegevoel
Die Randmeren zijn zo gek nog niet. Het randmerengebied bestaat uit verschillende meren en telt zo’n 15 eilanden en vele stranden. De vaargeul in het Gooimeer voert ons naar het eerste eiland: De Schelp, op een steenworp afstand van de Jachthaven Naarden. Een weids meer als ik zo naar de kaart kijk. Geen idee hoe druk het is, wat de regels zijn en hoe het werkt. Gelukkig heb ik een schipper bij me die weet wat hij doet. Een groep van mini-eilandjes in de vorm van een schelp, zo oogt dit eiland. Een beschutte baai, kabbelende golven en ruisende bomen. Goh, het is alsof we in Griekenland zijn, denk ik. Je krijgt hier vanzelf een vakantiegevoel.

Tijd voor de picknickmand. Zo’n mand moet ik vaker meenemen, wat een gezelligheid. Verse zalm, tapas, salade… Hoe zou het zijn om hier onder de sterren te slapen? Om een paar nachten op dit eiland middenin de natuur te blijven? Ik droom even weg en denk aan het nummer ‘Dief in de nacht’. Ja, vlakbij mijn eigen stad op het Gooimeer nog wel.

Ter land, ter zee
Ruimte genoeg hier op de Randmeren. Om mij heen een soort van theaterspel van oud en nieuw land. Een pak um beet 2 tot 3 kilometer breed ononderbroken vaarmeer met lange rietoevers. Prettig is dat je nooit de wal uit zicht hoeft te laten gaan: aan de noordzijde van dit meer zie je Almere Haven liggen en aan de zuidkant Huizen en Naarden. Kan niet missen! Vaar je nog verder door de Randmeren op dan passeer je steden zoals Spakenburg en Zeewolde. Een wat langere tocht in het spoor van de oude Zuiderzeeroute, ter land of ter zee.

En zo hoppen we verder. We draaien bakboord richting Almere Haven. Een moderne havenkom met sfeervolle restaurantjes en terrasjes, genoeg vrije plekjes met uitzicht op het Gooimeer als je zin hebt om aan te meren. Ongelofelijk om je te bedenken dat ook dit jonge landje ooit de Zuiderzee was. Voorwaarts naar Huizen dan, want het is met dit warme weer lekker koel op het water. In nog geen 20 minuten belanden we in Huizen. Een bijzonder klein haventje met vele terrasjes en kleurrijke oudhollandse huisjes in oorspronkelijke stijl. Nog even doorzwerven en dan zie je vanaf het water een heus zandstrand aan de Zomerkade liggen.

Eiland naar eiland per sloepHasta isola
En dan daar verderop, wederom land in zicht… het hoefijzervormige eilandje Huizerhoef, In de verte kun je de kokmeeuw al horen, de ware koning van dit natuureiland. Dobberende bootjes en spelende kinderen plonzen vanaf de steigers het water in. Tijd voor een glas wijn met een borrelhap. Hasta isola, we zitten hier wel aan een onbewoond eiland. Aan de overkant spotten we nóg een uitgestrekt zandstrand. Met temperaturen als vandaag schieten vele surfers, boten en jetski’s voorbij. Aan de A27 nog wel. Strand Voorland Stichtsebrug is de naam van dit strandje, goed onthouden voor de volgende keer. Nog iets verderop ligt het randmeereiland de Dode Hond. Hoppen we door naar dit eiland of kiezen we iets voor de terugtocht voor luieren aan boord? Het is alsof we al heel lang weg zijn, in ’t landje aan een randmeer dat ooit een zee was.

Judith Kuneken

Half september genoten Patrick van Heezick en Judith Kuneken van een tropische nazomerdag aan de Randmeren.