Ik zie alleen maar een kreeft

Ik ben dol op alles wat uit zee komt. Vooral als er schelpen en scharen aan zitten. Glaasje wijn erbij, top. Kijk, dan word ik dus heel enthousiast als ik in de haven bij de Vinkeveense plassen ineens rivierkreeftjes tegenkom.

Een kreeft?Waar?!

We hadden die dag daarvoor in de regen aangelegd en heel weinig meegekregen van de Vinkeveense omgeving. ‘S Ochtends worden we met een heerlijk zonnetje wakker. Onze jongste is chagrijnig. Ik rits het bootzeil open en roep: “Kijk eens hoe helder het water is!”. Waarop jongste bromt: “Ik zie geen helder water, ik zie alleen een kreeft”. Waarop hij bedolven wordt onder grote broer: Kreeft, waar kreeft?”. Vijf minuten later liepen ze gewapend met een netje in hun pyjama op de steigers.

Prachtig natuurlijk; helder water bij Vinkeveen. Maar stiekem ben ik jaloers. Het water in de Zuidelijke Randmeren wordt wel steeds helderder, maar hoe lang zou het nog duren voordat wij ook in Huizen rivierkreeftjes zien? Als we een week later in Jachthaven Flevostrand, schuin tegenover Harderwijk liggen zie ik in het heldere water een dode gamba in het water dobberen. Restant van een lekkere maaltijd denk ik nog. Maar met het beroemde netje toch omhoog gehengeld…… Het is een echt rivierkreeftje! Ook hier zijn dus rivierkreeftjes in het havenwater. Het bewijs heb ik natuurlijk uitgebreid gefotografeerd.

Het is dus alleen nog een kwestie van tijd voordat we ze ook in de Zuidelijke Randmeren rivierkreetjes hebben. Nu alleen die kinderen nog leren hoe ze ze moeten vangen!

Auteur: Lizzy Mercx

Lizzy Mercx is beleidsmedewerker sport en recreatie bij de gemeente Huizen, maar heeft ook een Doerak 650 genaamd Banjer, waarmee ze met haar gezin zomers de Randmeren afstruint.

200x200-lizzy