Watersportparadijs in de achtertuin

De Randmeren zijn bij uitstek geschikt om kennis te maken met allerlei vormen van watersport. Het gebied bestaat uit negen meren en overal kun je actief of minder actief het water op. Het Veluwemeer is onder doorgewinterde Nederlandse watersporters één van de bekendste randmeren, maar ook de andere meren zoals het Drontermeer, Wolderwijd, en Eem- en Gooimeer hebben veel te bieden. Je kunt er echte actie beleven met onder andere kiten, surfen en flyboarden. Of gewoon lekker ronddobberen in een gehuurd sloepje, kano of SUP.

Bruisend

Beginnende watersporters vinden vast iets van hun gading bij Marina de Eemhof. Bij het bruisende watersportcentrum in Zeewolde is van alles te doen en te leren. Met een kano of waterfiets vaar je direct het Eemmeer op. Zin in wat meer actie, spanning en sensatie? In de zomer stappen veel kinderen met een brede glimlach op een banaan achter een speedboot. En….. gillen maar! Flyboarden is een vrij nieuwe watersport, maar je ziet het steeds vaker. Al balancerend op een board ga je metershoog de lucht in. Sturen doe je met je voeten en je probeert mooie moves te maken. Regelmatige het water in duiken is onderdeel van het kunstje. Het ziet er gelukkig moeilijker uit dan het is. Na wat oefenen komen de meesten al een behoorlijk eind uit het water. De fijne kneepjes onder de knie krijgen vergt uiteraard wat wel meer tijd. Een andere, tamelijk nieuwe watersport is wakesurfen. Je surft op de golf van een rustig varende wakeboardboot. Het bijzondere is, dat je dit zonder lijn achter de boot doet. Ware snelheidsduivels kunnen hun lol op in de Haven van Huizen. Deze karakteristieke plek herken je al van verre aan de oude rode bakstenen Kalkovens. Van daar uit vaart een snelle RIB regelmatig uit met opstappers en springt volgas over de golven.

Fluisterboot

Voor rustzoekers heeft de regio ook voldoende mogelijkheden. Je kunt bij één van de watersportcentra een zeil- of surfles nemen. Of je stapt in een fluisterbootje en gooit in een kreek een hengeltje uit. Langs de Randmeren ligt elke 10 kilometer wel een jachthaven en er is daardoor in de regio een breed scala aan bootjes te huur. In de fraaie jachthaven Naarden liggen luxe sloepen aan de kade, waarmee je binnen een mum van tijd bijvoorbeeld naar het onbewoonde eiland de Schelp kunt varen. In de Randmeren liggen 15 natuureilanden met elk een heel eigen karakter. Ze zijn geschikt voor een picknick, een bbq of zelfs een overnachting. Waar je ook een bootje huurt, er is altijd wel een mooi, onbewoond eilandje in de buurt om even aan te meren.

Strandleven

Het ondiepe water en de vele stranden langs de oevers zijn vooral op warme dagen in trek bij gezinnen met jonge kinderen, maar je ziet er ook steeds vaker suppers staande op hun plank rond peddelen. Ook kitesurfers starten vanaf het strand en maken voor de ogen van de strandgangers mooie sprongen. Strand Horst bij Ermelo/Harderwijk is een internationaal bekende kitesurfspot, waar beginners een introductie-les kunnen boeken. Een rondje waterskiën of wakeboarden is populair bij sportievelingen. Daarbij geldt vooral: oefening baart kunst. De Randmeren beschikken over drie snelvaargebieden. Met op het Veluwemeer: in het gebied ten noorden van de vaargeul en ten oosten van het waterskicentrum ‘de Harder’ het grootste, zes kilometer lange snelvaargebied op het binnenwater van Europa. Op de baan kun je leren waterskiën of wakeboarden. Geoefende waterskiers showen er op de skischans hun mooiste sprongen. Wil je liever kennismaken met de klassieke watersport, dan kun je je hart ophalen aan de Zuidkant van het Eemmeer. In de schilderachtige dorpen Bunschoten en Spakenburg liggen houten botters, die regelmatig met gasten uitvaren. Zeilen op zo’n authentiek vissersschip is een leuke dagbesteding voor groepen vrienden of collega’s.

Het Randmerengebied is het grootste ononderbroken vaargebied van Nederland. Het aanbod om een waterport te ontdekken is heel divers, zodat iedereen, van jong tot oud, aan zijn trekken komt.

Sport Minimale leeftijd Te leren in minimaal
Kanoën 6 jaar Half uur
SUPpen 6 jaar Half uur
Windsurfen 6 jaar 1 dag
Zeilen 6 jaar 3 dagen
Waterskiën 7 jaar Halve dag
Wakeboarden 7 jaar 1 dag
Kitesurfen 9 jaar 3 dagen
Flyboarden 13 jaar Halve dag
Jetskiën 16 jaar Half uur
Voor alle watersporten dien je in het bezit te zijn van zwemdiploma A

Meer informatie: randmeren.com