Genieten

Lekker genieten langs, op
en in het water

Actie

Historie

Genieten

Rust&natuur

Blogs

Top5 Combineer een eiland

Op en aan het water is er in de Randmeren veel te beleven. Zo zijn er talloze mogelijkheden voor watersport, terrassen met prachtige vergezichten en zeer veel natuur. Maar wat zeker ook bijzonder is aan de Randmeren, zijn de onbewoonde natuureilanden waar de boot aangelegd kan worden en je je net Robinson Crusoe kunt wanen. De Randmeren telt 15 van deze eilanden.

Maar blijf vooral niet alleen op de eilanden of op de boot. Leg de boot aan en ga op pad. Er is langs de Randmeren veel meer te ontdekken.

Wij zetten dan ook graag enkele combinatietips op een rij die de vaarvakantie nog iets extra’s kunnen geven.

1Eiland De Schelp

Eiland De Schelp in het Gooimeer bestaat uit twee eilandjes in de vorm van een schelp. Er is een fraai zwemstrand en in de avond mag je er barbecueën. Je vindt er altijd wel een beschut plekje om te genieten van de zon, ruisende bomen en kabbelende golven.

Eiland De Schelp ligt vlak voor de kust van Naarden en op een steenworp afstand van de jachthaven. Als je bent aangekomen beleef je de saamhorigheid van bezoekers die vaker genieten op dit juweeltje midden in de natuur.

Twee boogvormige mini-eilandjes van ongelijke grootte omsluiten een beschutte baai. De eilandjes zijn aangelegd voor dagrecreatie van watersporters, er is bos en er zijn zwemstrandjes.

Voor wie wil, is er ‘vrienden van de Schelp’.

2Eiland De Biezen

Met een prachtige kano afstapplaats is Eiland De Biezen uniek in de omgeving. Onder de kust en niet ver van Harderwijk biedt dit eiland een rustige en zeer beschutte omgeving.

Harderwijk heeft nostalgische vissersboten, waarmee je met vrienden of collega’s naar Eiland De Biezen kunt varen en kunt genieten van een heerlijke barbecue. Het onlangs gerenoveerde eerste Randmeereiland in de Zuiderzee.

Tip voor kids: Geocache speurtocht in het bos van het eiland.

3Eiland De Dode Hond

Eiland De Dode Hond is het oudste eiland van de Randmeren en is als werkeiland aangelegd. Het wekt nieuwsgierigheid naar de historie en biedt dierenleven.

Met name vele vogelsoorten kunnen hier, al vanaf de eerste aanleg van het eiland, ongestoord leven. Daarom staat het eiland in het nabijgelegen Bunschoten-Spakenburg bekend onder de naam Vogeleiland. In het lokale dialect ‘Voegeleilangd’.

Het eiland ligt op grondgebied van de gemeente Blaricum en is een geliefde vaarbestemming. Het biedt met name lange schepen een goede aanlegplaats en ligt gunstig ten opzichte van de vaargeul.

Hoe het eiland aan zijn naam komt is ter vrije interpretatie. Wij zelf vinden het verhaal van de burgemeester van Bunschoten-Spakenburg het mooiste passen bij de geschiedenis. Het hele verhaal lees je hier.

Vanuit Spakenburg boek je makkelijk een botterarrangement naar eiland De Dode Hond. Natuurliefhebbers komen niets tekort. Het eiland ligt in het Eemmeer tussen Huizen en Spakenburg staat vol met vlierbessen, waar wijn van wordt gemaakt. Je kunt er reeën tegenkomen.

4Eiland De Kluut

Eiland De Kluut ligt midden in het Veluwemeer, op de grens tussen Gelderland en Flevoland. Het eiland is zo’n 50 jaar geleden ontstaan door zandopspuiting na de aanleg van Flevoland en is 4 hectare groot.

Op het eiland staan hoge bomen, rietpalm, dicht struikgewas met hier en daar open plekken voorzien van gras. De haven is over het algemeen rustig en heeft een ruime open plek van gras. Over de rietkraag is het Veluwemeer te bewonderen.

Aan de westzijde van Eiland De Kluut bevindt zich camping Camp Spirit die enkel toegankelijk is voor gasten die op de camping verblijven.

5Eiland Knarland

Het grote eiland Knarland is een echt natuureiland met een open middengedeelte en biedt de gelegenheid tot een flinke wandeling. Het doet door de grote begroeide zandvlakte denken aan een Waddeneiland. Je kunt er fijn wandelen en ziet in de verte grazende bruine koeien.

Tip voor kids: Zeilles bij de varende zeilschool bij eiland Knarland.