Fietsen, wandelen, zwemmen, surfen, golfen, langs de Randmeren kan het allemaal. Onlangs werd hier Nederlands mooiste fietspad langs het water geopend. Maak een meerdaagse fietstocht rond de Randmeren en ontdek onderweg de watervogels zoals de zeldzame kleine zwaan, de bijzondere waterplanten en de enorme variatie aan waterdieren.

voorbeeld-icoonOntdek meer
op de kaart

Natuur in het Randmerengebied

Vind rust en natuur in de Randmeren. De oevers met hoge rietkragen zijn broedplaats voor o.a. blauwborsten, karekieten en rietzangers. Een groot deel van het gebied is aangewezen als ‘Speciale BeschermingsZone’ volgens de Vogel- en Habitatrichtlijn en als Natura 2000 gebied. In de natuurgebieden zitten veel bijzondere vogels, zoals lepelaars en aalscholvers. Met een beetje geluk spot je een roze flamingo of zelfs een bever. Een echte aanrader is overnachten op een van de vele eilandjes en ‘s ochtends wakker worden met het vroege zonlicht op het water, een onvergetelijke ervaring.

Nationale landschappen

De Randmeren vormen als ‘wetland’ van internationaal belang het leefgebied van unieke vogels en andere dieren. Deze vind je in de vijf natuurgebieden en drie nationale landschappen die direct langs het water te vinden zijn.

De Randmeren worden omringd door de z.g. ‘Nationale Landschappen’ van Nederland. Een Nationaal Landschap is een gebied in Nederland waarvan is aangegeven dat er zich een unieke combinatie van agrarisch gebied, natuur en cultuurhistorie bevindt, gebieden waar natuur en oude cultuurelementen bewaard zijn gebleven. Denk aan forten, dijken, polders, bossen, heide en zandverstuivingen. Leg aan in één van de havens van de Randmeren en ga op ontdekkingsreis in de bijzondere Nationale Landschappen in het achterland.

 

Alle gebieden

Nieuwe Hollandse Waterlinie
Vijftig forten en vijf vestingsteden, waaronder Naarden Vesting. Vanaf het water met een sloep ontdek je een heel andere kant van Naarden.

Arkemheen-Eemland
Grazende koeien, opvliegende grutto’s en kieviten. Eindeloze vergezichten, gras, water en wolken.

Nationaal landschap Veluwe
De ‘achtertuin’ van de Randmeren. Dit is het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland. Actieve stuifzanden en fraaie heidelandschappen

Bossen op de zeebodem

De Randmeerbossen slingeren als een lang groen lint langs de zuidoostelijke rand van Flevoland. Unieke natuurgebieden met o.a. een jong oerbos, ruige moerassen en vogelrijke plassen. Van het Roggebotzand, met zijn duurzame loofhout en de jonge polderbossen Spijk en Bremerberg, reis je naar het Hulkesteinse Bos en het Horsterwold, het meest bijzondere bos van Flevoland.

Horsterwold
Eindeloos wandelen of kilometers lang fietsen in het grootste aaneengesloten loofbos van West-Europa: het Horsterwold. Hier tref je een wondere wereld met fluweelzachte mossen op boomstammen en grazende reeën op de bosweiden. In de Stille Kern van het Horsterwold mag je, net als de runderen en paarden, dwars door de wildernis struinen.

Mooie wandelpaden
Het Horsterwold, het Hulkesteinse Bos bij Zeewolde en de Limitische Heide bij Naarden hebben veel mooie wandelpaden. Je ziet er bijzondere flora en fauna en je staat zomaar oog in oog met een bever, buizerd, ree, vos, hert of zelfs wild Konikpaard. Staatsbosbeheer organiseert in de gebieden regelmatig excursies.