Huizen

Huizen, in het groene, lommerrijke Gooi, is bijzonder door z’n ligging aan het water en de historie die daarmee is verweven. Ooit had Huizen een grote vissersvloot, kom en beleef de sfeer van toen.

Historie van Huizen
In de zeventiende eeuw was Huizen een boerendorp met meenten waar de boeren hun vee lieten grazen. Rond de middeleeuwse Nederlands Hervormde kerk in het hartje centrum staan nog veel boerderijen uit die tijd. Ook het Huizer melkmeisje in het wapen van Huizen herinnert aan die tijd. In de achttiende eeuw ontwikkelde Huizen zich als vissersplaats met één van de grootste vissersvloten rond de Zuiderzee. Nu is Huizen  een moderne stad aan het Gooimeer, met diverse jachthavens, een gezellig winkelcentrum en toeristische trekpleisters. Zeker een bezoekje waard.

Nautisch Kwartier
Op de kop van de oude Huizer Haven vindt u een Nautisch Kwartier, waar je je waant in een Zuiderzee dorpje uit vervlogen tijden. Je vindt er de sfeer van  een dorpsschool, een café aan de haven en een gemeentehuis uit ca. 1860. Je loopt langs de burgemeesterswoning met ernaast de dokterswoning, het oude kruidenierswinkeltje en de visafslag. Aan de overzijde van het water ziet u diverse boothuizen liggen. De Kalkovens en Botterwerf maken het geheel af. Kom ervaren en proeven wat het Nautisch Kwartier te bieden heeft en beleef er historisch Huizen met de allure van de hedendaagse tijd.

Strand
In Huizen ligt ook de unieke Zomerkade. Hier kun je in de stad genieten van het strand en aan de Zomerkade vind je volop restaurants en bars.

Informatie