Bunschoten-Spakenburg

Tussen het Eemland en Arkemheen liggen Spakenburg en Bunschoten. Ooit waren dat twee afzonderlijke plaatsen, nu zijn ze aaneengegroeid. In het haventje van Spakenburg is het visserverleden van dit dorp nog volop aanwezig, in Bunschoten zijn de overblijfselen van Middeleeuwse versterkingen terug te vinden.

De museumhaven van Spakenburg
De Oude Haven bestaat al net zo lang als Spakenburg, dat rond de 13e eeuw gevormd werd. Oorspronkelijk was de haven bestemd als ligplaats voor de schepen van de Zuiderzeevissers.

Na het verdwijnen van de visserij door de aanleg van de Afsluitdijk, werd de Oude Haven jachthaven. Nadat rond 1975 steeds meer oude vissersschepen door particulieren werden aangekocht, opgeknapt en dienst gingen doen als recreatievaartuig, is de Oude Haven door de gemeente aangewezen als museumhaven. Rondom de historische botterwerf ligt nu een derde deel van de Bottervloot van Nederland. Met name traditionele (vissers-)vaartuigen zijn in deze haven meer dan welkom. Een plaatje, u mag een bezoek aan Spakenburg dan ook niet missen.

Klederdracht
De karakteristieke klederdracht wordt door zo’n 250 vrouwen nog steeds in ere gehouden. Met hun veelkleurige ‘kraplappen’ en hun keurig gesteven mutsjes, die allemaal een uniek, vaak zelf bedacht patroon hebben, geven zij een speciaal accent aan het toch al schilderachtige plein in het dorpscentrum.

Informatie

Markt:
Zaterdag 10:00 uur – 17:00
Spakenburg Centrum