Visserijdag

02 september, Centrum, Spakenburg
visserijdag

Het centrum van Spakenburg lijkt in z’n geheel teruggestapt in het grijze verleden en is in die stijl meer dan ooit een bezoek waard.
De Visserijdag is ook al zo’n gevestigde, jaarlijkse traditie, op de eerste zaterdag van september.

Visserijcultuur voormalig Zuiderzeedorp
Tijdens de Visserijdag wil de organisator van dit festijn, De Bruine Vloot Spakenburg, de bezoekers de sfeer laten proeven van de ooit zo levendige visserijcultuur in het voormalige Zuiderzeedorp. Dit alles tegen het passende en vanzelfsprekende decor van de schilderachtige Oude Haven, met de authentieke botterwerf en de Rode Loods.

Vissers rond de vorige eeuwwisseling
Na de ludieke opening door de burgemeester om tien uur ’s morgens kunnen belangstellenden zien hoe de dagelijkse bezigheden van vissers en nevenbedrijven er rond de vorige eeuwwisseling uitzagen.

Van onderhoud tot netten boeten
Zowel de haven als de schepen worden op hun best gepresenteerd. Botters worden op de helling getrokken en men kan zien hoe de schepen vroeger onderhouden werden. De ‘sjuutsjrobsters’ zijn actief, er worden netten geboet, touwen geslagen, zeilen getaand en andere bezigheden verricht, die vroeger deel uitmaakten van het dagelijks vissersbestaan.

Visserijmethode
Ook dit jaar is er weer aanvoer van traditioneel, in de nacht met de z.g. dwarskuil gevangen vis. Een visserijmethode, die tegenwoordig een speciale vergunning vereist.

Visafslag
De vangst wordt ’s morgens aangevoerd op de visafslag en publiekelijk geveild.

Trots Spakenburg
Verder maken taferelen van hoepelende kinderen, wassende vrouwen, een ventende bakker en haring die op stokken te drogen hangt, van de visserijdag een gemoedelijke dag, die laat zien dat de Bruine Vloot trots is op haar schepen en dat de Spakenburgers trots zijn op hun dorp.

Spakenburgse kunstschilder
Zo zal bijvoorbeeld de Spakenburgse kunstschilder Roelof Koelewijn exposeren met zijn Spakenburgse schilderijen.

Chantykoor en Spakenburgs visserskoor
Diverse chantykoren zult u zingend in de havens vinden en de klapper van de dag, n.l. het optreden van ons Spakenburgs Visserskoor, zal natuurlijk niet ontbreken.

Spakenburgse cultuur
Wilt u – om in de juiste termen te blijven – het neusje van de zalm waar het gaat om de Spakenburgse cultuur, kom dan naar de Visserijdag!

Thema
Deze 30e Visserijdag staat in het teken van een parel jubileum: De Parel van de Zuyderzee.

Visserijwandeltocht
Tijdens de Visserijdag kan deelgenomen worden aan een speciale wandelroute die langs oorspronkelijke vissersbuurtjes en de Oost en/of Westdijk voert. U kunt kiezen uit een wandeling van 5, 10 of 15 km. De routebeschrijving beschrijft alles over de geschiedenis van de plekjes waar u langs komt. Start: tussen 9.00 en 11.00 uur bij het Rode Kruisgebouw aan de Prinses Irenestraat in Bunschoten.
Meer informatie: www.visserijdag.net

 

terug naar overzicht

Nationale Opening Hanzejaar 2023

01 april, Kampen
Op 1 april 2023 start het nationale Hanzejaar 2023 in Kampen! Op het Van Heutszplein vindt in de middag een live […] Lees meer

Traditionele jaarmarkt ‘De Heugte’

10 april, Kampen
EEN LEUKE MARKT VOOR JONG EN OUD! De roots van deze traditionele jaarmarkt liggen al in de veertiende eeuw. Ter […] Lees meer

Vestingval Elburg

18 mei t/m 27 mei, Elburg
Het tiendaagse kunst- en cultuurfestival vindt traditiegetrouw plaats tussen Hemelvaart en Pinksteren, van donderdag 18 mei tot en met zaterdag […] Lees meer